Assalamualaikum WBT dan Salam Sejahtera. Salam dari kami di Pertubuhan Kasih Neelofa (PKN). Kami adalah sebuah organisasi bukan kerajaan (NGO) yang terletak di bandar Kuala Lumpur, Malaysia. Kami percaya bahawa kita dapat menjadikan dunia ini lebih indah untuk didiami bersama-sama.

Siapakah kami? Kami memulakan idea ini pada tahun 2019. Organisasi ini diluluskan pada bulan Jun 2020 dengan persetujuan dari Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia untuk tujuan menjalankan kerja dan aktiviti kebajikan untuk kepentingan masyarakat. Organisasi kami ditubuhkan untuk memberikan perkhidmatan kepada masyarakat, didorong oleh kasih sayang sesama manusia. Pasukan kami terdiri daripada rakyat Malaysia dari pelbagai lapisan masyarakat dengan tujuan hanya kerana Allah SWT dan menyantuni orang lain, tanpa mengira bangsa, agama dan budaya.

Walaupun baru sahaja ditubuhkan, kami berjaya membantu masyarakat dengan projek berimpak tinggi di PKN Qurban Kasih. Kami berhasil mengedarkan lebih dari 20,000 kg daging di seluruh Malaysia semasa Aidiladha 1441h. Kami juga berbangga dengan pencapaian kami dengan lebih daripada 20 kerjasama dalam projek ini.

Diakui sebagai salah satu organisasi yang paling berpengaruh, Pertubuhan Kasih Neelofa bercita-cita untuk menyumbang dalam bidang di mana kita dapat menyumbang kepada masyarakat dan masyarakat. Kami bekerja keras dan berganding bahu dengan rakan kongsi dan rakan kolaboratif, NGO, masjid, industri dan komuniti untuk memastikan manfaatnya kepada masyarakat dan negara secara amnya. Saya percaya bahawa Pertubuhan Kasih Neelofa akan berkembang dengan penuh kasih dan terbang tinggi. Sama seperti yang kita percaya pada moto pertubuhan: ” Yang Mengasihi akan Dikasihi “.

Neelofa | Pengerusi Pertubuhan Kasih Neelofa

Misi Kasih Neelofa

Di Pertubuhan Kasih Neelofa, kami bertanggungjawab dalam mengembangkan kepercayaan, keprihatian, ukhwah dan kemurahan hati dalam organisasi kami dan di seluruh program atau projek kami. Ini adalah nilai penting organisasi kita.

Lihat selanjutnya

 • Menjalankan kerja-kerja dan aktiviti perkhidmatan amal untuk manfaat masyarakat.
 • Mengeratkan hubungan dan memupuk semangat muhibah dalam kalangan ahli.
 • Memberi bantuan kepada mereka yang memerlukan seperti warga emas, anak-anak yatim, para ibu tunggal, saudara baru, orang miskin dan orang kelainan upaya (O.K.U).
 • Mengutip derma daripada ahli-ahli dan orang awam untuk tujuan pertubuhan dengan persetujuan mesyuarat agung serta tertakluk kepada kebenaran daripada pendaftar pertubuhan dan pihak-pihak berkuasa tertentu terlebih dahulu.
 • Untuk membeli, memajak, menyewa atau memiliki hartanah bagi kegunaan pertubuhan selaras dengan tujuannya dan tertakluk kepada kebenaran dimana berkenaan daripada pihak-pihak berkuasa tertentu diperolehi terlebih dahulu.
 • Mengadakan program serta majlis-majlis ilmu dan kemasyarakatan.

Visi Kasih Neelofa

Menjadi cemerlang dalam menjayakan projek amal di dalam dan luar negara.

“Yang Mengasihi, Akan Dikasihi”

Motto Pertubuhan Kasih Neelofa yang berbunyi “Yang Mengasihi, Akan Dikasihi” adalah merupakan inti kepada pengertian dari hadis Nabi saw yang berbunyi.

Lihat selanjutnya

 • (مَنْ لَا يَرْحَمْ لَا يُرْحَمْ  (رواه مسلم

  “Barang siapa yang tidak mengasihi, maka dia tidak akan dikasihi..” (Riwayat Imam Muslim)

  Ulama menjelaskan maksud hadis ini ialah “Barang siapa yang tidak mengasihi kepada manusia lain, maka dia tidak akan dikasihi Allah swt.”. Maksud hadis ini dikuatkan dengan hadis Nabi saw yang lain yang berbunyi:

  (مَنْ لَا يَرْحَمِ النَّاسَ لَا يَرْحَمْهُ الله  (رواه بخاري و مسلم

  “Barang siapa yang tidak mengasihi manusia, maka dia tidak akan dikasihi Allah SWT..”  (Riwayat Imam Bukhori dan Imam Muslim)

  Pengajaran dari hadis Nabi saw  ini terbahagi kepada 2, iaitu yang pertama merupakan Anjuran dan yang kedua merupakan Ancaman.

Anjuran

Hadis Nabi saw ini menganjurkan kepada kita supaya mengasihi kepada manusia lain. Nabi saw memberi berita gembira kepada yang melakukannya bahawa mereka akan dikasihi Allah swt. Sesungguhnya orang yang mendapat kasih Allah swt itu akan beruntung di dunia dan akhirat. Di dunia mereka akan dikasihi oleh semua makhluk dan di akhirat mereka akan dikumpulkan bersama para Nabi, Siddiqin, Shuhadak dan Solihin di dalam Syurga.

Ancaman

Hadis Nabi saw ini juga memberi ancaman kepada mereka yang tidak mengasihi kepada manusia lain. Mereka itu tidak akan dikasihi Allah swt. Sesungguhnya amat celakalah nasib orang yang tidak dikasihi Allah swt. Balasan di dunia mereka akan dibenci oleh semua makhluk, dan di akhirat mereka akan dihumban ke dalam Neraka Jahanam.

Kerana itulah Pertubuhan Kasih Neelofa telah memilih frasa “Yang Mengasihi, Akan Dikasihi” sebagai Motto pertubuhan supaya ianya menjadi anjuran kepada kita semua untuk saling mengasihi sesama manusia sesuai dengan nama pertubuhan itu sendiri.

Cerita Kami

Bagaimana Kami Bermula?

Pertubuhan Kasih Neelofa bermula ketika Perlembagaan berkuatkuasa pada Jun 2020. PKN bekerja di lebih 14 buah negeri di Malaysia. Kami juga bergerak ke 16 buah bandar untuk membantu komuniti dan mengusahakan projek kelestarian. Ia sejajar  dengan harapan dapat memberi perkhidmatan dan pemberian yang lebih baik. Projek pertama PKN adalah Qurban Kasih Aidiladha tahun 1441H dengan lebih daripada 20,000kg daging diedarkan ke seluruh Malaysia. Banyak lagi projek yang akan datang. Pasukan kami terdiri daripada rakyat Malaysia dari pelbagai lapisan masyarakat dengan tujuan ibadah kerana Allah SWT dan menyantuni orang lain, tanpa mengira bangsa, agama, budaya atau sempadan.

Di Manakah Kasih Neelofa Berada Sekarang?

Organisasi ini ditubuhkan untuk memberi perkhidmatan kepada masyarakat yang didorong oleh kasih sayang sesama manusia. Kata Kasih merujuk kepada cinta kepada Allah SWT dan ciptaanNya. Manakala, perkataan Neelofa diambil dari nama ketua organisasi ini, Puan Hajjah Noor Neelofa Mohd Noor. Organisasi ini juga ditubuhkan untuk membantu individu yang memerlukan terutama dalam warga emas, anak yatim, ibu tunggal, mualaf (yang baru memeluk Islam), orang miskin dan orang kelainan upaya (O.K.U) melalui program amal, perkongsian pengetahuan, latihan dan aktiviti kemasyarakatan.