Pertubuhan Kasih Neelofa

Pertubuhan Kasih Neelofa (PKN) adalah sebuah Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang berdaftar di bawah Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia. Ia bertujuan bagi menjalankan kerja dan aktiviti kebajikan untuk kepentingan masyarakat. Organisasi ini ditubuhkan untuk memberi perkhidmatan kepada masyarakat yang didorong oleh kasih sayang sesama manusia.

Bagaimana caranya untuk berinfaq

Hubungi (012) 200-2102  untuk berinfaq atau Hubungi Kami untuk pengetahuan lebih lanjut

Infaq

Infaq berasal daripada bahasa Arab yang membawa maksud “perbelanjaan.” Ia adalah amalan dalam Islam yang diberikan tanpa mengharapkan pahala atau pulangan. Seseorang memberikan Infaq hanyalah untuk kesejahteraan masyarakat, keluarga mereka dan niat hanya kerana Allah SWT.

Syarat Infaq

“Infaq seharusnya untuk keredhaan Allah” (Quran 2: 177).
“Infaq harus untuk kesejahteraan orang miskin dan tanpa mengharapkan pahala” (2: 262).
“Infaq tidak boleh diberikan untuk tujuan berpura-pura atau menunjuk” (2: 264).

Manfaat Infaq

Sekurang-kurangnya jumlah yang sama yang telah dibelanjakan akan dikembalikan. Ini akan menjadi pulangan minimum.

“Pulangan dapat ditingkatkan menjadi dua kali jumlah yang diberikan” (28:54).
“Pulangannya boleh meningkat berkali-kali”
“Pengembaliannya mungkin lebih dari 700 kali ganda dari jumlah awal” (Quran 2: 261).

Tentang Kasih Neelofa

Pertubuhan Kasih Neelofa (PKN) adalah sebuah Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang berdaftar di bawah Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia. Ia bertujuan bagi menjalankan kerja dan aktiviti kebajikan untuk kepentingan masyarakat. Organisasi ini ditubuhkan untuk memberi perkhidmatan kepada masyarakat yang didorong oleh kasih sayang sesama manusia. Kata Kasih merujuk kepada cinta kepada Allah SWT dan ciptaanNya. Manakala, perkataan Neelofa diambil dari nama ketua organisasi ini, Cik Noor Neelofa Binti Mohd Noor. Organisasi ini juga ditubuhkan untuk membantu individu yang memerlukan terutama dalam warga emas, anak yatim, ibu tunggal, mualaf (yang baru memeluk Islam), orang miskin dan orang kelainan upaya (O.K.U) melalui program amal, perkongsian pengetahuan, latihan dan aktiviti kemasyarakatan.

Cerita Kasih Neelofa

Pertubuhan Kasih Neelofa bermula ketika Perlembagaan berkuatkuasa pada Jun 2020. PKN bekerja di lebih 14 buah negeri di Malaysia. Kami juga bergerak ke 16 buah bandar untuk membantu komuniti dan mengusahakan projek kelestarian. Ia sejajar  dengan harapan dapat memberi perkhidmatan dan pemberian yang lebih baik. Projek pertama PKN adalah Qurban Kasih Aidiladha tahun 1441H dengan lebih daripada 20,000kg daging diedarkan ke seluruh Malaysia. Banyak lagi projek yang akan datang. Pasukan kami terdiri daripada rakyat Malaysia dari pelbagai lapisan masyarakat dengan tujuan ibadah kerana Allah SWT dan menyantuni orang lain, tanpa mengira bangsa, agama, budaya atau sempadan.

Senarai Infaq

Infaq adalah salah satu medium pengagihan pendapatan yang paling penting. Al-Quran telah memberi penekanan khusus kepada Muslim bukan hanya memberi Infaq, tetapi memberi sebanyak mungkin melebihi keperluan. “Mereka bertanya kepada kamu berapa banyak yang akan mereka belanjakan; Katakanlah: ‘Apa yang melebihi keperluan kamu.’ ”(Quran 2: 219)

Infaq Pendidikan

Infaq Pendidikan ialah bantuan kepada madrasah, kewangan sekolah, tahfiz, serta bantuan kepada para guru dan pelajar dalam menghadapi kesusahan kemudahan dan juga peralatan serta fasiliti pengajian. 

 

RM12,000 Telah Disumbang

Infaq Masjid

Infaq Masjid ialah bantuan kepada pembinaan masjid, madrasah, serta kebajikan anggota masjid serta surau-surau yang amat memerlukan 

 

RM10,000 Telah Disumbang

Tabung Kecemasan Kebakaran Pulau Gaya Sabah

Bantuan anda akan disalurkan kepada mangsa kebakaran Kg Lok Urai Pulau Gaya Sabah. Keperihatinan anda dalam membantu mangsa kebakaran yang telah kehilangan tempat tinggal ini dapat meringankan beban mereka.

 

RM5,000 Telah Disumbang

Infaq Jumaat

Infaq pada hari jumaat yang mulia

 

RM4,000 Telah Disumbang

Infaq ‘As You Wish’

Infaq seberapa yang anda mahu

 

Daftarlah dengan kami

Daftar sebagai ahli di Laman Kasih Neelofa ini bagi memudahkan lagi urusan berinfaq. Tekan butang di bawah sekarang.

Daftar Sekarang

We’ve Raised over $400,000

Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Proin eget tortor risus. Praesent sapien massa, convallis a pellentesque nec, egestas non nisi. Pellentesque in ipsum id orci porta dapibus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luc

Helping Children All Over the World

Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Proin eget tortor risus. Praesent sapien massa, convallis a pellentesque nec, egestas non nisi. Pellentesque in ipsum id orci porta dapibus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur 

Featured Foundation Sponsors

News & Updates

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Get in Touch. Get Involved.

Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Proin eget tortor risus.

1234 Divi St. #1000, San Francisco, CA

Call Us: (235) 135-2351

Share This