a

a

a

a

a

a

Lakukanlah kebaikan sekecil apapun, kerana engkau tidak pernah tahu

kebaikan apa yang akan memasukkanmu ke SYURGA.       Imam Hassan Albaari

Waqaf

WAQAF QURAN
Waqaf Al-Quran ialah satu amalan saham akhirat untuk mendapat pahala yang berpanjangan kepada sesiapa yang membacanya. Perumpamaan (derma) orang yang membelanjakan hartanya kepada jalan Allah ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai dan tiap-tiap tangkai pula mengandungi beratus biji.

WAQAF REHAL
Sumbangan Waqaf Rehal ini diberikan kepada masjid, surau, pusat tahfiz, sekolah pondok dan madrasah untuk kegunaan membaca Al-Quran.

Senarai Infaq

INFAQ JUMAAT
Infaq ini adalah tabung utama PKN untuk orang ramai berinfaq pada hari Jumaat bersempena dengan kelebihan dan ganjaran pahala yang berlipat kali ganda berbanding pada hari-hari lain. Dana tabung ini disalurkan bagi membantu golongan asnaf, kumpulan B40, ibu tunggal dan bagi golongan sasaran diseluruh Malaysia.

INFAQ MASJID/SURAU
Dilancarkan bagi membantu membaik pulih, menaik taraf dan kelengkapan peralatan surau, masjid, madrasah dan pondok-pondok agama diseluruh Malaysia.

INFAQ PENDIDIKAN
Infaq Pendidikan ini adalah untuk menyalurkan bantuan kepada pelajar yang terdiri daripada golongan asnaf, madrasah, tahfiz dan golongan kurang upaya. Bantuan ini juga diberikan bagi menyalurkan sumbangan fasiliti pengajian kepada pelajar diseluruh Malaysia.

INFAK BAIK PULIH RUMAH ASNAF
Pertubuhan kasih neelofa membantu baik pulih dan membina rumah golongan asnaf dan miskin yang dikenalpasti diseluruh Malaysia.

INFAQ SET PENGURUSAN JENAZAH
Memberi sumbangan set pengurusan jenazah kepada golongan yang kurang berkemampuan dan kepada tempat pengurusan jenazah yang memerlukan. Sumbangan ini juga disalurkan kepada masjid dan surau diseluruh Malaysia.


INFAQ VAN JENAZAH
Infaq ini bertujuan mengumpul dana untuk digunakan membeli van jenazah bagi kegunaan pengurusan jenazah di masjid, surau-surau pendalaman dan madrasah diseluruh Malaysia.

 

INFAQ KASIH NIAGA
Melahirkan usahawan yang produktif mengikut Sunnah Nabi SAW iaitu berniaga untuk mendapatkan rezeki yang berkat. Berniaga adalah salah satu Sunnah Rasulullah SAW.

 

INFAQ BENCANA
Bantuan bencana ini akan disalurkan kepada mangsa-mangsa bencana alam apabila berlakunya banjir, kebakaran, tanah runtuh, gempa bumi, tsunami dan sebagainya diseluruh Malaysia.

 

Menyalurkan bantuan serta menginfaq dari tahun 2020

Infaq Diterima

RM Diterima

Keluarga Dibantu

Waqaf Disalurkan

Derma Anda Disalurkan

  • Infaq Jumaat 80% 80%
  • Infaq Masjid/Surau 25% 25%
  • Infaq Pendidikan 15% 15%
  • Infaq Baik Pulih Rumah 8% 8%
  • Infaq Set Pengurusan Jenazah 55% 55%
  • Infaq Van Jenazah 55% 55%
  • Infaq Kasih Niaga 20% 20%
  • Infaq Bencana 35% 35%

Jangan pernah berhenti berdoa kepada Allah Yang Esa. Allah sentiasa mendengar setiap doa dan keluhan hamba-Nya. Luah dan mengadulah kepada-Nya.

Semoga kita semua dikurniakan ketenangan dan kebahagian. Rahmat Allah sangat besar nilainya dan redha-Nya adalah redha yang hakiki.

Setiap doa yang kita panjatkan kepada Allah, percayalah Allah pasti akan kabulkannya. Mungkin hari ini, esok atau Allah gantikan dengan suatu perkara yang lebih baik buat kita.
...

Puasa enam turut dikatakan memiliki pahala amalan setahun.
Ini berdasarkan hadis Nabi yang menyebutkan:

مَنْ صَامَ رَمَضَانَ ثُمَّ أَتْبَعَهُ سِتّا مِنْ شَوَّالٍ كَانَ كَصِيَامِ الدَّهْرِ

“Barangsiapa yang berpuasa di bulan Ramadhan kemudian diikuti dengan enam hari di bulan Syawal, ianya bersamaan dengan berpuasa sepanjang tahun.” (HR Muslim)

Para sarjana hadis menjelaskan bahawa setiap amalan manusia akan dilipatkali-gandakan menjadi 10 pahala. Ini berdasarkan hadis yang menyebutkan:

جعل الله الحسنة بعشر أمثالها فشهر بعشرة أشهر وصيام ستة أيام تمام السنة

“Allah menjadikan setiap kebaikan dengan sepuluh kaliganda ganjaran. Maka puasa sebulan itu (sekiranya digandakan sepuluh akan bersamaan) puasa 10 bulan, dan puasa enam akan melengkapkan bilangan puasa seperti puasa setahun.” (HR al-Nasa’i)

Lalu andai kita mempunyai kesempatan, marilah berusaha menunaikan ibadah puasa enam.
...

Nabi SAW amat mengagungkan hari Jumaat jika dibandingkan dengan hari yang lain. Bahkan Beliau SAW juga turut memperbanyak ibadah pada hari itu.

Hari jumaat merupakan hari yang paling istimewa bagi umat Islam.Terdapat pelbagai kelebihan yang disediakan. Sebagai Umat Islam haruslah kita ketahui apa sebenarnya kelebihan di hari jumaat? Amatlah rugi jika kita sia siakan hari jumaat yg hadir setiap minggu.

Ayuh kita sama-sama luangkan masa untuk melakukan amalan sedekah pada hari yang dilimpahi dengan keberkatan dan rahmat Allah.

Anda boleh memilih pelbagai jenis infaq melalui saluran atau platform yang telah kami sediakan. Semoga amal soleh yang kita kerjakan ini dapat membantu meringankan urusan mereka yang berada di dalam kesusahan.

Untuk maklumat lanjut berkaitan tabung kami atau ingin berinfaq, sila layari www.kasihneelofa.org atau ikuti platform media sosial kami di

Instagram :
https://www.instagram.com/kasihneelofa/

Facebook :
https://www.facebook.com/pertubuhankasihneelofa.official/

Youtube :
https://www.youtube.com/channel/UCQBZIsCIDdw4yuZnpxCwWlQ
...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Puasa Enam Menampung Kekurangan

Antara hikmah disyariatkan puasa enam ialah supaya amalan sunat ini membantu menampung kekurangan yang berlaku dalam ibadah fardu puasa Ramadan. Mereka yang berpandangan sebegini merujuk kepada hadis yang menyebutkan tentang kekurangan solat fardu akan ditampung dengan amalan solat sunat. Rasulullah bersabda:

“Perkara pertama yang akan dihitung oleh Allah pada hari kiamat nanti adalah solat. Allah berkata kepada malaikat: Perhatikan solat hambaku, apakah ianya sempurna atau ada kekurangan. Sekiranya solatnya sempurna, maka tuliskan baginya pahala yang sempurna. Namun sekiranya ada kekurangan, maka lihatlah andai sekiranya hambaku ada menunaikan solat sunat. Sekiranya dia menunaikan slat sunat, maka sempurnakannya pahala solat fardunya itu tadi dengan pahala solat sunat kemudian ambillah pahala amalan tersebut dan berikanlah ganjaran. (HR Abu Daud)

Semoga dengan puasa enam ini menjadikan diri kita sentiasa dilandasi dengan dasar takwa sehinggalah bertemu dengan Ramadan pada tahun depan.

‎آمــين اَللّهُمَّ آمــين يَا مُجِيبَ السَّائِلِينَ
...

Assalamualaikum dan selamat pagi. Mulakan lah pagi anda dengan amalan sedekah subuh. Infaqkan lah harta anda ke atas jalan yang diredhai-Nya. Semoga hari kita akan terus berjalan dengan lancar dan setiap urusan yang bakal kita lakukan akan dipermudahkan oleh Allah SWT.

Untuk maklumat lanjut berkaitan tabung kami atau ingin berinfag, sila layari https://kasihneelofa.org/ atau ikuti platform media sosial kami di

Instagram:
https://www.instagram.com/kasihneelofa/

Facebook:
https://www.facebook.com/pertubuhankasihneelofa.official/

Youtube:
https://www.youtube.com/channelUCQBZIsCIDdw4yuZnpxCwWIQ
...

MARI RAIKAN HARI RAYA bersama PERTUBUHAN KASIH NEELOFA bagi berkongsi kasih dengan menyertai kempen #ShopeeGivesBack & Shopee Supermarket bermula akhir bulan Mac 2022 hingga awal bulan Jun 2022 ini.

Usaha ini bertujuan bagi membantu golongan kurang berkemampuan. Caranya AMAT MUDAH! Hanya dermakan “CARE BOX” dan Shopee Supermarket akan menderma RM4 tambahan bagi setiap “CARE BOX” yang didermakan kepada NGO.

#ShopeeGivesBack
#SGBxShopeeSupermarket
#RamadanBersamaShopee

Jom bersama-sama meraih pahala berganda dan berpanjangan. Jangan lupa layari kasihneelofa.org untuk sumbangan dan ikuti media sosial kami untuk info lanjut.
Sila hubungi bagi pertanyaan dan butiran lanjut berkaitan kempen:

Hotline : 012-200 2102

https://shopee.com.my/m/ShopeeGivesBack-RamadanRaya
...

Misi Bantuan Banjir, Kelantan

4 Mac 2022

Penaja Dan Rakan Kolaborasi

Langgan

Newsletter

Langgan surat berita kami yang diperibadikan yang tidak mengganggu dan kekal dimaklumkan tentang usaha kami terus dalam peti mel anda.

 

 

Ikuti kami