Prihatin-MAIWP Kasih Programme benefits 15,820 asnaf – The Malaysian Reserve

oleh 20,Okt,2021

UP TO 15,820 asnaf have benefitted from Prihatin National Foundation together with Federal Territories Islamic Religious Council (MAIWP) through its Kasih Programme.

The programme, launched in September this year, aimed to relieve the burden of Malaysians due to the Covid-19 pandemic.

It is also in line with the government’s call on Keluarga Malaysia to help ease challenges post-pandemic.

Minister in the Prime Minister Department (Economy) Datuk Seri Mustapa Mohamed said the partnership between the two organisations is able to ensure the efficiency of the programme by adhering to objective achievement technique and its current rollout regarding the assistance is being posted to the related party to uphold transparency.

“It was a success due to involvement from the government, public agency and support from the private sector in upholding the ‘whole of society’ approach,” he said during his opening speech of Kasih food basket handover ceremony at Surau As-Syakirin, Jalan Wangsa Keramat in Kuala Lumpur (KL) on Monday.

MAIWP chairman Datuk Dr Mohd Daud added that the agency had utilised the allocation for the programme as best as they could to make the programme work.

“The programme has benefitted 35,000 Malaysians in KL since its initiation on Malaysia day and will continue for three months until November.

Neelofa Kasih Association is also the programme’s strategic partner.

Sumber Dari :
https://themalaysianreserve.com/2021/10/20/prihatin-maiwp-kasih-programme-benefits-15820-asnaf/

 • Kiriman Terkini

 • Posting Sosial Terkini

  Puasa enam turut dikatakan memiliki pahala amalan setahun.
  Ini berdasarkan hadis Nabi yang menyebutkan:

  مَنْ صَامَ رَمَضَانَ ثُمَّ أَتْبَعَهُ سِتّا مِنْ شَوَّالٍ كَانَ كَصِيَامِ الدَّهْرِ

  “Barangsiapa yang berpuasa di bulan Ramadhan kemudian diikuti dengan enam hari di bulan Syawal, ianya bersamaan dengan berpuasa sepanjang tahun.” (HR Muslim)

  Para sarjana hadis menjelaskan bahawa setiap amalan manusia akan dilipatkali-gandakan menjadi 10 pahala. Ini berdasarkan hadis yang menyebutkan:

  جعل الله الحسنة بعشر أمثالها فشهر بعشرة أشهر وصيام ستة أيام تمام السنة

  “Allah menjadikan setiap kebaikan dengan sepuluh kaliganda ganjaran. Maka puasa sebulan itu (sekiranya digandakan sepuluh akan bersamaan) puasa 10 bulan, dan puasa enam akan melengkapkan bilangan puasa seperti puasa setahun.” (HR al-Nasa’i)

  Lalu andai kita mempunyai kesempatan, marilah berusaha menunaikan ibadah puasa enam.
  ...

  Nabi SAW amat mengagungkan hari Jumaat jika dibandingkan dengan hari yang lain. Bahkan Beliau SAW juga turut memperbanyak ibadah pada hari itu.

  Hari jumaat merupakan hari yang paling istimewa bagi umat Islam.Terdapat pelbagai kelebihan yang disediakan. Sebagai Umat Islam haruslah kita ketahui apa sebenarnya kelebihan di hari jumaat? Amatlah rugi jika kita sia siakan hari jumaat yg hadir setiap minggu.

  Ayuh kita sama-sama luangkan masa untuk melakukan amalan sedekah pada hari yang dilimpahi dengan keberkatan dan rahmat Allah.

  Anda boleh memilih pelbagai jenis infaq melalui saluran atau platform yang telah kami sediakan. Semoga amal soleh yang kita kerjakan ini dapat membantu meringankan urusan mereka yang berada di dalam kesusahan.

  Untuk maklumat lanjut berkaitan tabung kami atau ingin berinfaq, sila layari www.kasihneelofa.org atau ikuti platform media sosial kami di

  Instagram :
  https://www.instagram.com/kasihneelofa/

  Facebook :
  https://www.facebook.com/pertubuhankasihneelofa.official/

  Youtube :
  https://www.youtube.com/channel/UCQBZIsCIDdw4yuZnpxCwWlQ
  ...

  السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

  Puasa Enam Menampung Kekurangan

  Antara hikmah disyariatkan puasa enam ialah supaya amalan sunat ini membantu menampung kekurangan yang berlaku dalam ibadah fardu puasa Ramadan. Mereka yang berpandangan sebegini merujuk kepada hadis yang menyebutkan tentang kekurangan solat fardu akan ditampung dengan amalan solat sunat. Rasulullah bersabda:

  “Perkara pertama yang akan dihitung oleh Allah pada hari kiamat nanti adalah solat. Allah berkata kepada malaikat: Perhatikan solat hambaku, apakah ianya sempurna atau ada kekurangan. Sekiranya solatnya sempurna, maka tuliskan baginya pahala yang sempurna. Namun sekiranya ada kekurangan, maka lihatlah andai sekiranya hambaku ada menunaikan solat sunat. Sekiranya dia menunaikan slat sunat, maka sempurnakannya pahala solat fardunya itu tadi dengan pahala solat sunat kemudian ambillah pahala amalan tersebut dan berikanlah ganjaran. (HR Abu Daud)

  Semoga dengan puasa enam ini menjadikan diri kita sentiasa dilandasi dengan dasar takwa sehinggalah bertemu dengan Ramadan pada tahun depan.

  ‎آمــين اَللّهُمَّ آمــين يَا مُجِيبَ السَّائِلِينَ
  ...

  Assalamualaikum dan selamat pagi. Mulakan lah pagi anda dengan amalan sedekah subuh. Infaqkan lah harta anda ke atas jalan yang diredhai-Nya. Semoga hari kita akan terus berjalan dengan lancar dan setiap urusan yang bakal kita lakukan akan dipermudahkan oleh Allah SWT.

  Untuk maklumat lanjut berkaitan tabung kami atau ingin berinfag, sila layari https://kasihneelofa.org/ atau ikuti platform media sosial kami di

  Instagram:
  https://www.instagram.com/kasihneelofa/

  Facebook:
  https://www.facebook.com/pertubuhankasihneelofa.official/

  Youtube:
  https://www.youtube.com/channelUCQBZIsCIDdw4yuZnpxCwWIQ
  ...

  MARI RAIKAN HARI RAYA bersama PERTUBUHAN KASIH NEELOFA bagi berkongsi kasih dengan menyertai kempen #ShopeeGivesBack & Shopee Supermarket bermula akhir bulan Mac 2022 hingga awal bulan Jun 2022 ini.

  Usaha ini bertujuan bagi membantu golongan kurang berkemampuan. Caranya AMAT MUDAH! Hanya dermakan “CARE BOX” dan Shopee Supermarket akan menderma RM4 tambahan bagi setiap “CARE BOX” yang didermakan kepada NGO.

  #ShopeeGivesBack
  #SGBxShopeeSupermarket
  #RamadanBersamaShopee

  Jom bersama-sama meraih pahala berganda dan berpanjangan. Jangan lupa layari kasihneelofa.org untuk sumbangan dan ikuti media sosial kami untuk info lanjut.
  Sila hubungi bagi pertanyaan dan butiran lanjut berkaitan kempen:

  Hotline : 012-200 2102

  https://shopee.com.my/m/ShopeeGivesBack-RamadanRaya
  ...

  Taqabbalallahu minna wa minkum.

  Di kesempatan ini, PERTUBUHAN KASIH NEELOFA lagi sekali ingin mengucapkan Salam Aidil Fitri Maaf zahir dan batin. Semoga Allah menerima amal kami dan anda semua. Semoga sepanjang tahun tahun kita semua dalam kebaikan.
  ...

 • 0 Komen

  Hantar Komen

  Langgani Berita Kasih Neelofa

  12 + 12 =

  Lokasi

  Tingkat 2, 83b, Jalan Aminuddin Baki, Taman Tun Dr Ismail, 60000 Wilayah Persekutuan

  Hubungi Kami

  (012) 200-2102
  [email protected]

  Assalamualaikum WBT dan Salam Sejahtera. Salam dari kami di Pertubuhan Kasih Neelofa (PKN). Kami adalah sebuah organisasi bukan kerajaan (NGO) yang terletak di bandar Kuala Lumpur, Malaysia. Kami percaya bahawa kita dapat menjadikan dunia ini lebih indah untuk didiami bersama-sama.

  Neelofa

  Pengerusi, Pertubuhan Kasih Neelofa